De familiegeschiedenis van Erve Kuiper

Erve Kuiper is in 1936 opgericht door Gerard en An(na) Kuiper. Het erf is bijzonder gelegen langs het Kanaal Almelo-Nordhorn. Het erf heeft in het verleden regelmatig te maken gehad met grote overstromingen. Bij zware regenval veranderde de naastgelegen Dinkel in een wilde rivier. Grote gebieden in het stroomgebied Denekamp en De Lutte stroomden dan onder. In de tweede helft van de vorige eeuw is het Omleidingskanaal gegraven. Dit kanaal voert het overtollige water af via Noord Deurningen in de richting van Lattrop, waar het in Duitsland weer de Dinkel in stroomt. Met de komst van het Omleidingskanaal behoorden overstromingen bij Erve Kuiper tot het verleden.

De geboorte van een profrenner

Op 3 februari 1949 ziet Hennie Kuiper het levenslicht. Zijn wiegje staat op Erve Kuiper, om precies te zijn in de boerderij waar nu De IJskuip is gevestigd. Hij groeit op in een liefdevol gezin met zeven kinderen. Vanuit Erve Kuiper verkent hij op zijn wielerfiets de omgeving en legt er de basis voor zijn profcarrière. Vandaag de dag komt Hennie Kuiper regelmatig op de boerderij van zijn ouders om te vertellen over zijn leven als profrenner en om er clinics te verzorgen.

Transformatie naar de IJskuip en meer

Tegenwoordig zijn Erik en Hermien Kuiper de trotse bewoners van Erve Kuiper. Waar niet zo lang geleden nog een heuse varkensstal vol stond met varkens, wordt dezelfde stal vandaag de dag bewoond door Jersey-koeien. De overstap naar het houden van Jersey-koeien heeft veel te maken met het feit dat Erve Kuiper tegenwoordig een ware IJskuip bezit. De melk van de Jersey-koeien wordt gebruikt voor de productie van hun eigengemaakte ijs.

De familieboerderij is volop in ontwikkeling. Zo is er een Hennie Kuiper expositie ingericht en zijn er veel educatieve borden te vinden over de omgeving, de dieren en de verschillende stallen op de boerderij. En dit zijn zeker niet de laatste ontwikkelingen, want Erve Kuiper is druk bezig met nieuwe ideeën. Kom dus vooral regelmatig langs om te kijken wat we nu weer voor je hebben bedacht en gemaakt!